Digimarkkinoinnin ulkoistaminen – mitä kannattaa ottaa huomioon?
Digimarkkinointi on tärkeä osa nykyaikaista liiketoimintaa, ja sen tehokkaan ja tuloksellisen toteuttamisen vaatimukset ovat kasvaneet ja tulevat kasvamaan vuosi vuodelta. Enää ei riitä, että joku yrityksessä hoitaa digimarkkinointia omien töidensä sivussa. Myöskään digimarkkinoinnin ulkoistaminen halvimmalle mahdolliselle yritykselle ei todennäköisesti tuo haluttuja tuloksia.
Yleisin syy digimarkkinoinnin ulkoistamisessa on sen siirtäminen asiantuntijoiden käsiin, jotta yritys voi keskittyä ydinliiketoimintaansa. Usein ulkoistaminen on myös kustannustehokkaampaa, koska yrityksesi maksaa vain tarpeellisista digimarkkinoinnin palveluista, oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.
Listasimme tähän blogipostaukseen asioita, joita yrityksesi kannattaa ottaa huomioon harkitessaan digimarkkinoinnin ulkoistamista.
1. Digimarkkinoinnin tavoitteet ja yrityksen tarpeet
Aivan ensimmäiseksi yrityksesi kannattaa paneutua omaan markkinointistrategiaansa ja listata ylös markkinoinnin tavoitteet. Yrityksesi on hyvä tietää, mitä digimarkkinoinnilla halutaan saavuttaa. Mieti myös tarvitseeko eri digimarkkinointitoimenpiteiden pelata yhteen muun markkinoinnin kanssa? Miten digimarkkinointi taas tukee myyntiä? Ehkä yrityksesi tietää jo mihin yksittäiseen palveluun halutaan satsata? Ole valmiina kertomaan potentiaaliselle digimarkkinoinnin kumppanille mitä lähdetään tavoittelemaan.
2. Oikean digimarkkinoinnin kumppanin valinta
Tämä on ehkä kaikista haastavin kohta, koska oikea kumppani riippuu yrityksen toiveista ja tarpeista. Eri tarpeet vaativat erilaisia kumppaneita. Usein neuvotaan valitsemaan kokenut kumppani, mutta ei kokemus välttämättä ole synonyymi osaamiselle. Suosittelemme tarkastelemaan, miten kumppani viestii ulospäin ja minkälaisia referenssejä yrityksellä on. Onko toiminta läpinäkyvää ja raportointi kuukausittain? Miltä kumppani kuulostaa puhelimessa tai maksuttomassa konsultaatiossa? Ottaako kumppani huomioon yrityksenne yksilölliset tarpeet ja on aidosti kiinnostunut yrityksesi liiketoiminnasta. Osaako kumppani kuunnella, mitä sinulla on sanottavaa? Ehdottaako mahdollinen kumppani sinun yritystäsi hyödyttävää ratkaisua vai onko oma etu ja eurot mielessä? Tuleeko tarjous luvatussa aikataulussa? Voiko siis mahdollisen kumppanin sanaan luottaa? Ja lopuksi, tuntuuko yritys oikealta kumppanilta kaiken tutustumisen jälkeen?
3. Sopimusehdot
Varmista, että kaikki osapuolet ymmärtävät sopimuksen ehdot ja vastuut. Mieti etukäteen mikä on sopiva laskutusväli yrityksellesi; kuukausittain, kolmen kuukauden välein vai jotain muuta. Onko yrityksellesi ok sitoutua pitkiin sopimusaikoihin vai haluatko lyhyemmän irtisanomisajan, jotta liiketoiminnan riski on pienempi? Onko kyseessä määräaikainen vai jatkuva sopimus?
4. Sujuva kommunikaatio
Ymmärrätkö kaiken, mitä potentiaalinen digimarkkinoinnin kumppani sinulle kertoo? Käyttääkö kumppani vaikeita termejä ja tuntuuko siltä, että puolet menee ohi. Hyvä kumppani selittää asiat niin, että sinä ymmärrät mistä on kyse. Kommunikaation pitää olla selkeää ja avointa. Tulee ylipäätään olla turvallista kysyä mitä tahansa, mikä mieltä askarruttaa. Mitä parempi kommunikaatio, sitä varmemmin projekti onnistuu ja turhilta ongelmilta vältytään.
5. Yrityksesi oma vastuu digimarkkinoinnin ulkoistamisen onnistumisessa
Parhaimman hyödyn digimarkkinoinnin ulkoistamisesta saat, kun teet yhteistyötä kumppanin kanssa aivan kuten tekisit yrityksesi oman henkilöstön kanssa.
Hyvin usein on järkevintä määrittää tavoitteet yhdessä digimarkkinoinnin kumppanin kanssa ja antaa asiantuntijan tehdä työnsä. Varmista kuitenkin, että olet käytettävissä, kun yhteistyökumppanisi tarvitsee sinua ja että annat heille tarvittavat tiedot ja resurssit projektin onnistumiseksi. Ole avoin ja rehellinen, kun kumppanisi kysyy lisätietoja yrityksestäsi ja liiketoiminnastasi. On hyvä asia, että digimarkkinoinnin ammattilainen haluaa tietää yrityksestäsi asioita ja saumaton yhteistyö on menestyksellisen digimarkkinoinnin avainasia.
Muista myös, että yhteistyön käynnistäminen voi viedä aluksi hieman aikaa. Kukaan ei tee ihmeitä päivissä, viikoissa tai edes kuukausissa. Mutta, kun olet luonut onnistumisen edellytykset ja valinnut yrityksellesi sopivan digimarkkinoinnin kumppanin, maksimoit mahdollisuudet odotusten saavuttamiseen sekä ylittämiseen.