fbpx

Miten suunnitella onnistuneet somekuvaukset yritykselle?

Tuskailetko yrityksesi somekuvien- ja videoiden kanssa? Tarvitsetko yrityksellesi somejulkaisuihin kuvia ja videoita, mutta et tiedä miten edetä asian kanssa? Mietitkö miten somekuvia ja -videoita voisi saada yrityksellesi järkevillä kustannuksilla ja tehokkaalla toteutuksella? Pohditko myös voisiko olla mahdollista saada yhdeltä kuvauspäivältä tarpeeksi materiaalia someen jopa vuodeksi?

Jos pohdit yhtäkään näistä kysymyksistä, kannattaa lukea tämä blogipostaus.

Hyvin suunnitellut somekuvaukset ovat yritykselle järkevä ja tehokas ratkaisu, jolloin somekuvia ja -videoita saadaan kuvapankkiin, vaikka koko vuodeksi. Kuvausten järjestäminen vie aina paljon aikaa ja energiaa ja siksi se kannattaa mieluummin hoitaa hyvin kerran vuodessa kuin hutiloiden ja kiireessä siinä vaiheessa, kun materiaalit on käytetty jo loppuun.

Suunnittele somekuvaukset näiden 8:n kohdan avulla

1. Lukaise läpi yrityksesi brändistrategia

Aivan ensimmäiseksi kannattaa lukaista läpi yrityksesi brändistrategia ja miettiä minkälaiset kuvat sopivat sen toteuttamiseen. Voit pohtia toteutustapaa näiden kysymysten avulla: Mihin suuntaan brändistrategia vie yritystä? Miten se voi ja pitää välittyä kuvista ja videoista?

2. Oikean kuvaajan etsiminen

Jokaisella kuvaajalla on oma persoonallinen kuvaustyylinsä. On erittäin tärkeää valita sellainen kuvaaja, joka ottaa sen tyylisiä kuvia ja videoita, jotka sopivat yrityksesi brändiin. Miksi tämä on tärkeää? Eri tyyliset kuvat viestivät eri asioita. Jos haluat viedä yrityksesi brändiä tiettyyn suuntaan, valitse kuvaaja, joka tukee tätä mielikuvaa.

Pidä myös mielessä, että kaikki kuvaajat eivät kuvaa sekä kuvaa että videota, joten voi olla, että somekuvauksiin tarvitsee varata erikseen toinen kuvaaja ottamaan videoita. 

3. Karkean sisältösuunnitelman luominen

Seuraavaksi olisikin aika tehdä karkea sisältösuunnitelma someen. Tai ainakin listata ylös teemat, jotka toistuvat somejulkaisuissa. Mieti minkälaisia somekuvia tarvitsisit, jotta yrityksesi viesti välittyy oikealla tavalla kohderyhmillesi. Mieti tarvitsetko esimerkiksi lähikuvia, kauempaa otettuja kuvia, kuvituskuvia tai tilannekuvia. Tarvitsetko videokuvaa yrityksesi ”arjesta” tai kulisseista? Käytätkö videoita reelseissä ja storeissa? Kuvataanko videot 9:16 kuvakokoon? Näitä on hyvä miettiä etukäteen, jotta somekuvauksista saatava materiaali on mahdollisimman monikäyttöistä.

4. Kuvaussuunnitelman luominen

Kuvaussuunnitelma voi olla yhdistelmä karkeaa sisältösuunnitelmaa, aikataulua ja inspiraatiokuvia. Inspiraatiokuvia voit etsiä esim. Pinterestistä tai muilta yrityssometileiltä. Inspiraatiokuvat voivat sisältää tilanteita, ihmisten asentoja tai vaikka sommitelmia. Joskus mallina oleminen voi tuntua jännittävältä sekä epäluontevalta ja siksi inspiraatiokuvat erilaisista asennoista ja tilanteista voivat auttaa itse kuvaustilanteessa. Voit lähettää kuvaussuunnitelman kuvaajallesi ennen kuvausta ja kysyä hänen mielipidettään, voiko samatyylisiä tilanteita lavastaa omassa kuvauslokaatiossa.

5. Sopivan kuvaslokaation valitseminen

Yrityksen somekuvaukset voi pitää niin omassa toimistossa kuin erillisessä kuvauslokaatiossa. Joskus myös asiakkaiden tai sidosryhmien tiloissa saatetaan kuvata. Jos yrityksesi haluaa varata kuvauslokaation tai kuvata asiakkaiden tiloissa, kannattaa kuvauspäivä sopia hyvissä ajoin ennnen kuvauksia. Kannattaa myös ottaa huomioon kuvaajan aikataulu ja milloin hän pääsee paikalle.

6. Kuvausrekvisiitta

Kuvauksissa käytetään usein rekvisiittaa ja saatetaan hyödyntää esimerkiksi tietynvärisiä esineitä kuvien taustalla. Mieti siis mitä rekvisiittaa mahdollisesti tarvitset yrityksesi somekuvauksiin. Jos kuvaatte omalla toimistolla, voit myös miettiä tarvitseeko kuvauspaikkojen huonekaluja vaihtaa tai järjestellä uudestaan.

Voit myös kerätä listan tarvittavasta rekvisiitasta. Listaan voisi esimerkiksi listata kuvauksissa tarvittavat laitteet, astiat, toimistotarvikkeet, erityiset huonekalut, kukat, kirjat, powerpoint-esitykset tai muut dokumentit, jotka näkyvät tietokoneen ruudulta.

7. Kuvausten mahdollinen pukukoodi?

Mitä kuvauksiin osallistuvat pukevat? Onko sillä edes merkitystä? Kaikkea ei toki kannata mikromanageerata ja ihmisten on hyvä antaa olla omia itsejänsä. Siisteys ei kuitenkaan ole pahitteeksi.

Jos yrityksesi haluaa jotain yhtenäistä lookkia niin  ehkäpä kaikilla voisi olla esimerkiksi yrityksen logolla varustellut colleget päällä? Tai kaikki voisivat pukea yrityksesi brändivärien värisiä vaatteita yllensä. Vaatteiden avullakin voi luoda yrityksestä mielikuvaa.

8. Muista nauttia somekuvauspäivästä!

Nauti kuvauksista ja pitäkää yhdessä osallistujien kanssa hauska päivä. Hyvä kuvaussuunnitelma kantaa pitkälle ja antaa luvan myös rentoutua kuvauksissa. Kivassa fiiliksessä toteutettu somekuvauspäivä on hauska kokemus kaikille työntekijöille. Rento ilmapiiri antaa ihmisille vapauden olla omia itsejään. Ja se aitoushan välittyy aina kuvista.