fbpx

Monikanavamarkkinoinnin strateginen hyödyntäminen digimarkkinoinnissa 2024

Digimarkkinointi on kehittynyt merkittävästi viime vuosina ja monikanavamarkkinointi on noussut keskiöön menestyksekkään markkinointistrategian rakentamisessa. Monikanavamarkkinointi ei ole suinkaan uusi idea, päinvastoin, mutta sen koko potentiaalia ei vielä hyödynnetä yrityksissä. Tässä blogipostauksessa käymme läpi, miksi digimarkkinoinnin monikanavaisuus on välttämätöntä vuonna 2024.

Mitä monikanavaisuus tarkoittaa?

Ennen kuin hyppäämme monikanavamarkkinoinnin etuihin, selvennetään mitä tämä termi tarkoittaa. Monikanavamarkkinoinnilla tarkoitetaan toimintatapaa, jossa pyritään tavoittamaan ja olemaan vuorovaikutuksessa kohderyhmien kanssa useassa eri kanavassa samaan aikaan. Monikanavamarkkinointi sisältää sekä online- että offline-kanavat. Tällaisia kanavia voivat olla digitaaliset markkinointikanavat, kuten verkkosivustot, sosiaalinen media, sähköposti, mobiilisovellukset ja tekstiviestit, sekä offline-kanavat, kuten printtimedia, ja erilaiset tapahtumat sekä messut.

Monikanavamarkkinoinnin tarkoituksena on luoda ja ylläpitää yhtenäistä kanavien välistä brändiläsnäoloa sekä tarjota potentiaalisille sekä olemassa oleville asiakkaille mahdollisuus valita, miten he ovat vuorovaikutuksessa yrityksesi kanssa.

Monikanavamarkkinoinnin hyödyt

Lisääntynyt bränditietoisuus

Yksi monikanavamarkkinoinnin tärkeimmistä eduista on lisääntynyt bränditietoisuus. Gartnerin tutkimuksen mukaan ostosyklistä 27 % kuluu yritysten itsenäiseen tutkimukseen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ostaja tai yrityksen päättäjä etsii itsenäisesti tietoa ja ratkaisua havaittuun ongelmaan. Kun yrityksesi on yhteydessä kohderyhmiin useilla eri alustoilla, lisäät mahdollisuuksia tavoittaa heidät juuri oikealla hetkellä.

Esimerkiksi näin: Potentiaalinen asiakas kohtaa yrityksesi sosiaalisessa mediassa, näkee blogijulkaisusi Googlen hakutuloksissa tai klikkaa Google-mainostasi. Hän saa uudelleenmarkkinointina mainoksen somessa asiantuntija-artikkeliin, koska hän kävi yrityksesi tietyllä verkkosivuilla. Jos hän liittyi uutiskirjetilaajaksi, hän saa teiltä ajankohtaista tietoa esimerkiksi alan muutoksista, uusista asiantuntija-artikkeleista, uutisista yms. 

Tämä monikanavainen näkyvyys vahvistaa brändisi läsnäoloa, sekä sen todennäköisyyttä, että potentiaalinen asiakas muistaa ja ottaa huomioon brändisi ostopäätöstä tehdessään. 

Vahvempi asiakassitoutuminen

Monikanavainen markkinointi mahdollistaa monipuolisemman ja yksilöllisemmän vuorovaikutuksen kohderyhmiesi kanssa. Gartnerin vuoden 2023 monikanavamarkkinointitutkimus paljasti, että 54 % yrityksistä, jotka hyödynsivät tehokkaasti itsekerättyä asiakasdataa asiakkaiden sitouttamisessa, ylittivät kasvuodotukset verrattuna niihin, jotka eivät sitä tehneet. 

Tämä osoittaa, kuinka arvokasta personointi on asiakkaan elinikäisen arvon pidentämisessä. Jotta personointi olisi tehokasta, sinun on kuitenkin tavoitettava myös olemassa olevat asiakkaasi. Tässä monikanavamarkkinointi on korvaamaton markkinointitapa

Yrityksesi asiakkaat käyttävät eri markkinointikanavia esimerkiksi osa haluaa lukea uutiskirjeita, osa on aktiivisia somessa, osa taas haluaa lukea artikkeleita. Markkinointisuunnitelmassa kannattaa ottaa huomioon kohderyhmien erilaiset käyttäytymistavat ja luoda suunnitelma usealle eri kanavalle. Tällä tavalla lisäät mahdollisuuksia tavoittaa heidät. 

Korkeampi konversioprosentti

Markkinoinnin tavoitteena on muuntaa liidejä asiakkaiksi. Monikanavamarkkinointi voi parantaa merkittävästi konversioprosentteja. Eri markkinointikanavat ja erilaiset sisällöt niissä asiantuntija-artikkeleista kevyempiin tiedotuksiin sekä sosiaalisen median persoonalliset ja viihdyttävätkin sisällöt herättävät kiinnostusta, luottamusta, uskottavuutta sekä erottavat yrityksesi kilpailijoista. 

Yhä harvempi päättäjä haluaa saada kylmäsoittoja tai käyttää paljon aikaa myynnin kanssa keskustelemiseen. Tarjoamalla johdonmukaisia viestejä ja saumattoman kokemuksen eri kanavissa lisäät todennäköisyyttä sille, että potentiaaliset asiakkaat toimivat itse ja ottavat yritykseesi yhteyttä.

Työkaluja monikanavamarkkinoinnin toteuttamiseen

GA 4 tai muu analytiikkatyökalu

Google Analyticsin ja Matomon kaltaiset työkalut auttavat sinua keräämään ja analysoimaan digitaalisen markkinoinnin sijoitetun pääoman tuottoprosenttia. Voit seurata verkkosivuston liikennettä, käyttäjien käyttäytymistä, konversioprosentteja ja paljon muuta. Analytiikan antamat tiedot ovat korvaamattomia, koska niiden perusteella tehdään päätöksiä tulevaisuuden markkinointitoimenpiteistä sekä seurataan markkinoinnin vaikuttavuutta sekä tehokkuutta.

Sosiaalisen median työkalut

Maksullinen sosiaalisen median työkalu ei ole enää välttämättä pakollinen investointi, mutta voi helpottaa useamman eri kanavan hallintaa. Meta (Instagram ja Facebook) tarjoaa maksuttoman työkalun Meta Business Suiten, jossa sisällöt voi ajastaa sekä niiden analytiikkaa seurata. Myös LinkedIn:ssä voi ajastaa julkaisut jopa kolmen kuukauden päähän. 

Jos haluat hallinnoida kaikkia somekanavia yhdessä paikassa esimerkiksi Later ja Buffer ovat hyviä työkaluja siihen. Kokonaisvaltaisempaan digimarkkinointiin Hubspot on hyvä työkalu.

Markkinoinnin automaation työkalut

Markkinoinnin automaatio-ohjelmistojen, kuten HubSpotin, Marketon ja Pardotin avulla voit automatisoida ja tehostaa markkinoinnin työtehtäviä useissa kanavissa. Niiden avulla voit luoda, ajoittaa ja seurata kanavien välisiä markkinointikampanjoita, mikä helpottaa yrityksen yhteisen markkinonnin ylläpitämistä.

CRM-järjestelmät

Tehokas markkinointimix edellyttää usein asiakassuhteiden hallintaa ja hoitamista eri kosketuspisteissä. CRM-järjestelmät ovat välttämättömiä työkaluja olemassa olevien asiakkaiden sekä potentiaalisten asiakkaiden kokonaisvaltaisessa hallinnassa ja vuorovaikutuksessa. Näiden järjestelmien avulla voit kerätä ja järjestää asiakastietoja ja kehittää, sitouttaa sekä ylläpitää asiakassuhteita. CRM auttaa myös keräämään tietoa asiakkaiden yksilöllisistä tarpeista ja mieltymyksistä, luoden mahdollisuuden tarjota entistä parempia palveluita ja tuotteita.

Esimerkki monikanavamarkkinoinnista

Otetaan esimerkiksi B2B-ohjelmistoyritys, joka tarjoaa kattavan projektinhallintatyökalun yrityksille. He käyttävät monikanavamarkkinointia tavoittaakseen potentiaalisia asiakkaita niin digitaalisesti kuin offline-ympäristöissä.

  • Online-läsnäolo: Yrityksellä on informatiivinen verkkosivusto, jossa yritykset voivat oppia itsenäisesti heidän tarjoamastaan projektinhallintaratkaisusta. He julkaisevat säännöllisesti blogikirjoituksia ja selvityksiä projektinhallinnan parhaista käytännöistä ja houkuttelevat orgaanista liikennettä hakukoneiden kautta.

  • Sosiaalinen media: He ovat aktiivisesti läsnä useammalla kuin yhdellä some-alustalla, kuten LinkedIn ja Meta tai TikTok, jossa he jakavat alan uutisia, omaa ammattitaitoaan ja vinkkejä, autenttista sekä viihdyttävää sisältöä. Kaikissa luoduissa sisällöissä toteutetaan yrityksen arvoja, mutta sisällöt ottavat alustojen ainutlaatuiset tarpeet huomioon.

  • Sähköpostimarkkinointi: Yrityksellä on segmentoituja sähköpostilistoja. He lähettävät uutiskirjeitä, jotka sisältävät uusimmat tuotepäivitykset, tapaustutkimukset sekä vinkkejä ohjelmistojen tehokkaaseen käyttöön. He myös luovat kohdennettuja sähköpostikampanjoita kasvattaakseen liidien määrää sekä rohkaistakseen potentiaalisia asiakkaita varaamaan demoajan.

  • Webinaarit ja tapahtumat: He järjestävät webinaareja projektinhallinnan haasteista ja ratkaisuista. He osallistuvat myös alan tapahtumiin ja messuihin, joissa he esittelevät ohjelmistoaan ja verkostoituvat potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Offline-tapahtumien avulla saadaan myös seuraajia someen sekä uusia uutiskirjeiden tilaajia.

  • Suoramyynti: Heidän myyntitiiminsä tavoittaa aktiivisesti eri kanavien kautta syntyneitä liidejä tarjoamalla henkilökohtaisia tuote-esittelyjä ja konsultaatioita.

Sharing is caring 🥰